Sol og hud – Hva bør du vite?

Hva betyr SPF?

Solkremer skal være merket med et spf-tall. Tallet beskriver hvor mye stråling det skal til for å få solbrent hud med solkrem på, i forhold til hud uten solkrem. Her er det mange varierende forhold å ta hensyn til. Det kommer an på tidspunktet på dagen og året, mengden UV-stråling, skydekke og hudtype. Dessuten har det stor betydning hvor mye solkrem man smører seg med, samt om huden er i kontakt med vann, sand, svette eller klær.

Hvorfor blir vi brune?

Brunfarge er pigment som kommer til hudoverflaten for å beskytte din hud mot skadelige solstråler. Brunfarge er et tegn på at din hud er i fare. Det er ikke et friskhetstegn, selv om vi ofte synes huden ser friskere ut.

Hvordan påvirker overdreven soling huden vår?

Solen stråler ut UVA- og UVB-stråler. UVA forårsaker mest hudaldring (A for aldring) mens UVB gir brunfarge (B for brenning og bruning). UVA-stråler, stråler også gjennom vindusruter! Solstrålene påvirker huden på denne måten:

 • UV-stråling gjør at det dannes frie radikaler i huden. Disse «krigerne» ødelegger andre molekyler og strukturer i huden, som kollagen og elastin. Når bindevevet svekkes, blir huden mindre elastisk, og mister sin ungdommelige spenst.
 • Fargen er gjerne jevn og fin i ungdomstiden, siden de fleste elementeri huden er friske da. Det tar ikke lang tid før fargen og huden blir ujevn, ettersom vi blir eldre. Pigmentering og misfarging, gir gjerne huden et eldre preg. 
 • Mange får utfordringermed solforbrenninger og soleksem. Etter hvert som vi blir eldre, vil mange utvikle pigmentflekker og ujevn pigmentering på grunn av solskader.
 • Fettstoffer i huden skades, og man kan få brudd i hudbarrieren som kan føre til en tørrere og mer sensitiv hud. 
 • Varmen og irritasjonen fra solstrålene kan gi mer fremtredende blodkar i ansiktet.
 • UV-stråler fører til en større risiko for føflekk- og hudkreft!
 • Føflekkreft er den farligste av alle typer hudkreft, og hvis den ikke behandles i tide, kan den spre seg raskt i kroppen. Antallet nye tilfeller av føflekkreft er i dag sju ganger større enn for 50 år siden.
 • Ved soling vil mange oppleve at de får mer uren hud. Først kan man merke en liten forbedring av utbrudd, grunnet at solen virker uttørrende. Dette er dessverre ikke et godt tegn, siden solen gjør at laget med døde hudceller blir tykkere i     overhuden. Dette fører igjen til at huden blir tilstoppet, som igjen fører til større utbrudd ca. 1 måned etter at soleksponeringen har avtatt.

Gjør solen noe positivt for deg?

 • Dannelsen av vitamin D, er den mest veldokumenterte positiveeffekten av UV-stråling. Vitamin D er nødvendig for å kunne ta opp og nyttiggjøre seg kalsium i kroppen. Ved for lave nivåer vitamin D, kan man utvikle benskjørhet. Vitamin D kan  også forebygge en rekke sykdommer, og sollys har dokumentert positiv virkning på revmatisme, og andre auto-immune sykdommer.
 • Mange mennesker opplever at de trives bedre i hverdagen, og føler seg mer opplagt når det er sol. Dette henger sammen med den varmen vi føler, og den stimulerende virkningen sollyset har på hormoner og hjernen vår. 
 • Solen frigjør også lykkehormonene serotonin og endorfiner, som gjør at vi føler oss bedre og i godt humør.

Dette anbefaler vi deg, når du har date med solen:

Vi ønsker du skal nyte solen med god samvittighet og sunn hudhelse! Solen gjør mye bra for kroppen din, hvis vi vier den respekt. Selv om du bruker riktig solbeskyttelse, vil kroppen produsere både vitamin D og lykkehormon, så du kan faktisk få «i pose og sekk»! Alle våre solkremer fra ZO har bredspektret beskyttelse mot UVA/UVB, HEV- og IR-A lys. Solkremene med kjemisk filter absorberer skadelige stråler og omdanner de til varme. Solkremene med fysisk filter fungerer derimot som et speil, og reflekterer bort UV-strålene. Vi anbefaler å bruke vann- og svetteresistent solbeskyttelse ved bading eller svetting. Du får god hjelp hos oss ved CMUD, til å velge riktig solkrem for din hud!