Celleprøve/ HPV-test

Om behandlingen

I Norge får alle kvinner mellom 25 og 69 år tilbud om å delta i Livmorhalsprogrammet. Etter nye retningslinjer skal de aller fleste ta prøve hvert 5. år. Det vil fremkomme i brevet fra Kreftregisteret hvor ofte du skal ta livmorhalsprøve.

Ved å ta livmorhalsprøve («celleprøve») kan celleforandringer oppdages og behandles på et tidlig stadium, før det utvikler seg til livmorhalskreft. Alle kvinner som har en livmor anbefales å ta prøven fra de er 25 år. Å ta livmorhalsprøve gir ingen garanti mot å få livmorhalskreft, men det reduserer risikoen betydelig. HPV-vaksinen beskytter godt, men ikke mot alle typer av HPV-viruset som kan forårsake livmorhalskreft. Ta derfor prøven selv om du har tatt HPV-vaksinen.

Slik foregår Livmorhalsprogrammet:
– Du får brev i posten fra Kreftregisterets Livmorhalsprogram når det er på tide å ta prøven.
– Du bestiller selv time til lege/gynekolog
– Legen tar en prøve fra livmorhalsen, som undersøkes for HPV. Videre oppfølging er basert på resultatet av undersøkelsen.
Prøven blir tatt ved en underlivsundersøkelse, hvor en liten børste føres opp i livmorhalsen for å samle opp celler. Undersøkelsen tar kun noen minutter, og de fleste har lite ubehag. Hvis du har menstruasjon må prøven utsettes.

Hvis det er vanskelig for deg å ta prøven, snakk med oss om hvordan det best kan legges til rette for at du får gjennomført undersøkelsen.

NB! Hvis du har symptomer fra underlivet som bekymrer deg, bør du kontakte lege/gynekolog og be om utredning. Det skal du gjøre uansett alder, når du tok prøven sist, eller hva prøvesvaret var ved siste prøve.

 

Pris:

Behandles av:

Lisa Skiphamn

Gynekolog - Medisinsk Ansvarlig Lege

Lisa Skiphamn, er vår dedikerte og dyktige gynekolog, som skal drive vårt nye satsningsområde: CMUD Gynekologi.
Hun er utdannet lege ved Universitetet i Oslo, hvor hun ble uteksaminert våren 2008. Hun har siden jobbet på sykehuset i Kristiansund, og fra 2011 har hun vært ansatt ved Gyn-/Fødeavdelingen ved samme sykehus. I løpet av det siste ti-året har hun også jobbet halvannet år på Kvinneklinikken på St Olavs Hospital HF, ett år på Kirurgisk avdeling Molde sykehus, og halvannet år vært fastlege i Aure kommune.

I 2022 var hun ferdig spesialist i Fødselshjelp og Kvinnesykdommer (det vi til daglig kaller gynekolog), og er nå klar til å tilby sine tjenester til kvinner i Møre og Romsdal, med omland. Du trenger ikke henvisning for å komme til Lisa, og bestiller enkelt time selv på vår hjemmeside.

I vår klinikk vil Lisa blant annet ha tilbud om generell gynekologisk undersøkelse med ultralyd, celleprøve/HPV-test og oppfølging av unormalt svar, utredning/behandling av blødningsforstyrrelser, underlivssmerter, familieplanlegging, utredning av infertilitet, oppfølging i svangerskapet, utredning og behandling av urinlekkasje og fremfall, samt plager og symptomer i forbindelse med overgangsalder, som er en del av faget som Lisa er spesielt engasjert i.
Hos Lisa vil du bli møtt med varme, forståelse, og solid fagkunnskap.

Lisa er også CMUD`s medisinsk ansvarlige lege.

Velkommen!